Lactifluus volemus
Kategori:
Skørhatfamilien
Status:
Spiselig
Sted:
Løvskov
Gode Kendetegn hos Spiselig Mælkehat
Juli-oktober – Løvskov – Hat 5-11 cm
Fastkødet, orangebrun mælkehat
Spiselig Mælkehat er relativt sjælden i Danmark og er spiselig. Den er ikke helt ligeså kendt som den gode spisesvamp Velsmagende Mælkehat, der findes mere almindeligt i Danmark. Begge er dog gode spisesvampe.
På engelsk har svampen navnet Weeping Milk Cap. Et andet navn er Volumnious Latex-Milky. Ellers kendes svampen mest under sit navn på latin – lactifluus volemus.
Hatten bliver op til ca. 11 cm bred og starter som konveks med en indrullet hatrand. Den bliver dog senere ofte nedtrykt ved hatmidten hos ældre eksemplarer. Den kan hos gamle svampe få en tydeligere tragtform.
Hatten har en flot orangebrun eller rustbrun farve, som er et godt kendetegn. Den kan dog generelt variere lidt i hatfarven og nogle eksemplarer er væsentligt lysere og mørkere end andre. Den er ofte mørkere mod midten.
Stokken bliver op til 10 cm høj og op mod 2,5 cm bred. Den kan dog godt være en del tyndere. Den har ca. samme farve som hatten, men er ofte en smule blegere.
Kødet er fast og bliver langsomt brunligt ved gennemskæring.
Mælken hos svampen er hvid, men kan blive brunlig, hvis den er eksponeret længe overfor luft.
Svampen har en mild smag og ingen nævneværdig lugt.
I Danmark findes svampen mest i de østlige egne af Jylland eller på Sjælland. Den er relativt sjælden, så du støder ikke ofte på den. Den vokser i løvskov sammen med bøgetræer.
Den typiske sæson er i august og september, men den kan allerede findes i juli, hvis vejret er til det.
Svampen har ingen åbenlyse forvekslinger, men kan forveksles med Hummer-Mælkehat, som nogle gange ligner en del. Den er desuden rigtig sjælden og er tit lysere i farven.
Credit for billeder frigivet under CC:
Billede 1 – Ak ccm
Billede 2 – Katja Schulz
Billede 3 – Dan Molter