Hydnum repandum
Kategori:
Pigsvampfamilien
Status:
Spiselig
Sted:
Løvskov
Gode Kendetegn hos Almindelig Pigsvamp
August-november – Oftest i bøgeskov – Hat 5-10 cm
Cremefarvet og hvidlige pigge på undersiden
Om Svampen
Almindelig Pigsvamp er en god spisesvamp, der smager rigtig godt efter stegning. Den skal tilberedes, da den har en bitter smag som rå. Man kan med fordel opbevare svampen i fryseren.
Svampens Struktur
Hatten bliver op til 10 cm bred og er ofte uregelmæssigt bølget i randen. Farven kan variere fra helt hvid til en mere cremefarve. I nogle tilfælde kan den have en mere orangebrun farve. Undersiden af svampen er dækket med små hvide pigge, som kan blive op mod 1 cm lange. Stokken kan blive op til 8 cm høj og 2 cm tyk. Kødet er sprødt og svampen er oftest slet ikke angrebet af larver.
Lugt og Smag
Svampen har en behagelig lugt og en bitter smag før tilberedning.
Vækst
Almindelig Pigsvamp vokser i mange forskellige typer skov og mange forskellige slags skovbunde. Den er mest hyppig i bøgeskov, hvor den typisk dukker op i små grupper. Den kan dog også være hyppig i mosrige granplantager. Den er som regel at finde indtil nattefrosten sætter ind.
Forvekslinger
Svampen kan på grund af sin hvide farver, de hvide pigge og det sprøde kød ikke forveksles med andre svampe. Hvis du har en anden som ligner vil det nok være en pigsvamp. Eksemplarer med rødgule farver er af nogle forfattere vurderet til at være en anden art. De kan dog ligeledes spises.