Chlorophyllum rhacodes
Kategori:
Champignonfamilien
Status:
Uspiselig
Sted:
Løvskov
Sted:
Nåleskov
Gode kendetegn hos Ægte Rabarberhat
Juli-november – Nåleskov og løvskov – Hat 5-18 cm
Skællet hat og rødmende kød
Om svampen
Ægte Rabarberhat er meget almindelig i Danmark og er uspiselig. Den har tidligere været beskrevet som spiselig, men det anbefales ikke at samle den som spisesvamp. Der er rapporteret enkelte tilfælde, hvor den har ført til utilpashed. Den kan desuden forveksles med Giftig Rabarberhat, som ligesom navnet siger er giftig.
Svampens struktur
Hatten starter som rund, men bliver senere konveks, når den folder sig ud. Den bliver kun meget sjældent helt flad. Den bliver op mod 18 cm bred og har en hvidlig farve. Oftere vil den være lidt mindre i hatstørrelsen. Hatten rødmer ved gennemskæring, hvilket er et godt kendetegn.
Stokken bliver op til 20 cm høj, men er typisk lidt mindre. Den er kølleformet og har en knold ved basis. Den har en dobbeltring og er glat over denne ring. Under ringen har stokken samme brune farve som hatten.
Lamellerne er hvide, tætte og frie. De bliver ligesom hatten rødlige ved gennemskæring.
Kødet er hvidligt eller brunligt. Det rødmer ved gennemskæring og bliver herefter langsomt brunt.
Sporeafkast er hvidt.
Lugt og smag
Svampen har ingen udpræget lugt eller smag.
Vækst
Svampen vokser både i nåleskov og løvskov, men findes oftest i nåleskov.
Forvekslinger
Der er flere svampe, som kan forveksles med Ægte Rabarberhat. Den mest problematiske er Giftig Rabarberhat, som er giftig. Denne har dog en mere klar hvid hatfarve, hvor Ægte Rabarberhat har en mere smudsig hvid farve. Af andre forvekslinger kan Stor Kæmpeparasolhat nævnes. Den er dog ofte større og vokser gerne på sandet jord i klitter. I sjældne tilfælde kan Gran-Silkehat ligne, men denne rødmer ikke ved gennemskæring og har spidse skæl, som ikke helt ligner dem man finder hos Rabarberhattene.
https://en.wikipedia.org/wiki/Shaggy_parasol
Engelsk navn: Shaggy Parasol
Credit for billeder frigivet under CC BY 3.
Billede 1: H. Krisp
Billede 2: Jckowal
Billede 3: Accurrus