Agaricus arvensis
Kategori:
Champignonfamilien
Status:
Spiselig
Sted:
Græs
Gode kendetegn hos Ager-Champignon
Juni-oktober – Enge og marker – Hat 10-15 cm
Gul ved berøring og grå/chokoladefarvet lameller.
Om svampen
Ager-Champignon er relativt almindelig i Danmark. Det er en meget fin spisesvamp og den stærke anislugt forsvinder ved tilberedning. Der er mange gode spisesvampe i champignonfamilien, men der findes også giftige forvekslinger. Vær derfor opmærksom på giftige forvekslinger i denne gruppe af svampe.
Svampens struktur
Hatten er først kugleformet, men bliver senere hvælvet. Den er hvid med gullig nuance og bliver gul ved berøring. Glat.
Lamellerne er først hvide, men bliver senere mere grålige og ender som en kedelig chokoladefarve. De er tætte og smalle.
Stokken er op til 15 cm høj og stærk. Den bliver hul hos ældre eksemplarer. Den er ligesom hatten hvid med gullig nuance. Den har en ring som nogle gange har gule skæl underneden.
Kødet er lysgulligt.
Lugt og smag
Ager-Champignon har en behagelig anislugt og smager lidt nøddeagtigt.
Vækst
Svampen vokser på græs, typisk på enge og marker. På engelsk bliver svampen populært kaldt ‘Horse Mushroom’, hvilket er en reference til, at de gror på marker. Ellers har de sådan set intet til fælles med heste.
Forvekslinger
Den kan forveksles med giftige fluesvampe på sine yngre stadier. Den kan ligeledes forveksles med andre gullige champignonarter som Karbol-Champignon. Fluesvampe har dog tit en knold ved basis og deres lameller forbliver hvide modsat Ager-Champignon.