Coprinellus disseminatus
Kategori:
Mørkhatfamilien
Status:
Spiselig
Sted:
Løvskov
Gode kendetegn hos Bredsået Blækhat
Maj-november – Løvskov – Hat 1 – 2 cm
Lille blækhat som vokser i knipper
Om svampen
Bredsået Blækhat er meget almindelig i Danmark og er spiselig. Det er dog ikke en af de gode spisesvampe og mange samler den derfor ikke som en spisesvamp. Modsat mange andre blækhatte forfalder denne ikke med alderen. Du kan næsten altid være sikker på at finde den meget talstærkt. Generelt er svampen meget skrøbelig ligesom andre blækhatte.
Svampens struktur
Hatten bliver kun op til 2 cm bred, hvilket gør det til en af de små svampe i familien. Den starter som oval, men bliver senere konveks eller klokkeformet. Hos unge svampe er hatten næsten hvid, men den bliver mere grå med alderen og ender som sort. Den sortner dog ikke på samme måde som andre blækhatte, hvilket er et godt kendetegn. Hatten har desuden små fine hår.
Lamellerne er tætte og har forskellig farve alt efter svampens alder. De starter med at være hvide, men bliver senere grålige og ender som sorte. Kødet er meget tyndt og skrøbeligt.
Sporekast er sort eller sortbrun.
Lugt og smag
Svampen har ingen udpræget lugt eller smag.
Vækst
Den gror på døde træer, hvor den foretrækker rådne stubbe. Den findes i løvskov, hvor den kan have mange forskellige værter. Den findes mest på bøg, men kan også findes på ask, birk, elm og poppel.
Forvekslinger
Bredsået Blækhat vokser meget talstærkt, som er et rigtig godt kendetegn. Der er enkelte andre blækhatte og svampe i Mørkhatfamilien, som kan forveksles med den. En af de mere åbenlyse er Dværg-Mørkhat, som dog ikke har de samme fine hår på hatten.
Du kan se andre blækhatte her:
Credit for billeder frigivet under CC BY 3.
Billede 1: MartinThoma
Billede 2: Jerzy Opioła
Billede 3: Amanita77