Boletus badius
Kategori:
Rørhatfamilien
Status:
Spiselig
Sted:
Nåleskov
Gode kendetegn hos Brunstokket Rørhat
Juni-november – Nåleskov – Hat 5-15 cm
kastanjebrun og bliver grønblå ved tryk
Om svampen
Brunstokket Rørhat er almindelig i Danmark og en fremragende spisesvamp, som kan bruges både alene og sammen med andre svampe. Man skal huske ikke at spise den rå.
Svampens struktur
Hatten har oftest form som en halvkugle, men bliver senere hvælvet og næsten flad. Den er mørkebrun eller mat kastanjebrun og er fint filtet at føle på. I fugtigt vejr bliver den dog slimet og farven kan se lysere ud.
Rørene er hvidlige hos unge eksemplarer, men bliver gule eller grønligtgule på voksne eksemplarer. Rørene er ligeledes tilvoksede bliver blålige ved tryk.
Stokken er fast og kan være både tyk og spinkel. Den er mat brun eller rødlig i farven og er oftest lidt lysere end hattens farve. Den er glat med svage lodrette ribber, men har aldrig et netmønster.
Kødet er hvidligt og blødt hos ældre eksemplarer. Det bliver lidt gulligt hos ældre svampe. Ved gennemskæring bliver kødet blågrønt, specielt tæt ved rørlaget.
Lugt og smag
Svampen har ingen udpræget lugt og en mild smag.
Vækst
Brunstokket Rørhat findes hovedsageligt i nåleskov og sjældent i bøgeskov. Den findes allerede i juli, men træffes især i nåleskov sent på året. Den kan især findes i store flokke i oktober, hvor den er Danmarks almindeligste rørhat i skovene. Hyppigst er den at se i græs og mos i åbninger i skoven, men kan også findes på nåledækket område.
Forvekslinger
Den småstribede stok uden net og rørene, der bliver blålige ved tryk, gør arten meget genkendelig. Alle rørhatte, som svampen kan forveksles med, er spiselige arter, men den kan i sjældne tilfælde ligne Galde-Rørhatten, der dog kan skelnes fra Brunstokket Rørhat på det kraftige netmønster på stokken.