Agaricus subperonatus
Kategori:
Champignonfamilien
Status:
Spiselig
Sted:
Birk
Gode Kendetegn hos Knippe-Champignon
Maj-november – Under birk og med bøg – Hat 5-16 cm
Vokser i knipper og har brunsorte skæl
Knippe-Champignon er en af de mere sjældne champignon-svampe i Danmark. Den er spiselig, men slet ikke ligeså god, som nogle af de andre gode spisesvampe i familien. Mange kilder beskriver den mere som uspiselig. Champignonfamilien er desuden ikke en god svampefamilie at udforske for begyndere, da der er farlige forvekslingsmuligheder.
Svampen kendes primært på sit navn på latin, da den ikke er særlig udbredt. Navnet er agaricus subperonatus.
Hatten bliver op til 15 cm bred og har smudsige brunsorte skæl på en hvidlig overflade. Med alderen kan disse skæl dog sprække og blive mere tydelige.
Stokken bliver op til 15 cm høj og er relativt tyk. Den kan blive op til 3 cm tyk. Det er dog ikke altid, at stokken er særlig høj. Den er hvid og stikker gerne et stykke ned i jorden. Der sidder en kraftig ring øverst på stokken.
Kødet er fast og hvidt. Det rødmer svagt ved gennemskæring, som er et godt kendetegn.
Svampen har ingen nævneværdig lugt eller smag.
Svampen er ikke særlig almindelig i Danmark, så du kan ikke finde den i hele landet. Den vokser mest i de østlige dele af landet. Der er registreret meget få fund på den jyske vestkyst. Du finder den med lidt forskellige værter. Der er både registreret fund med birk, bøg, eg og gran. Den vokser gerne tæt på veje.
Svampen har en relativt lang sæson, da den kan findes fra maj til november. Det afhænger dog i høj grad af vejret i det enkelte år. Den vokser hyppigst i september og oktober i svampenes højsæson.
Den kan forveksles med en række svampe i champignonfamilien. Blandt disse er blodchampignon svampe, som rødmer kraftigt ved gennemskæring. Andre mulige forvekslinger inkluderer Krumskællet-Champignon og Vej-Champignon.
Billeder er frigivet under CC3.0:
Billede 1 – Strobilomyces
Billede 2 – Strobilomyces
Billede 3 – Strobilomyces