Mycena polygramma
Kategori:
Mycenaceae
Status:
Giftig
Gode kendetegn hos Mangestribet Huesvamp
Juni – november – Døde stubbe og grene – Hat 2-3,5 cm
Rillet stok og grålig farve
Mangestribet Huesvamp er almindelig i Danmark og kan indeholde giftstoffer. Den skal derfor betragtes som uspiselig eller giftig. Man skal derfor holde sig fra den som spisesvamp. Den er blevet rapporteret som værende en lille smule selvlysende, selvom det som regel er umuligt at se med det blotte øje i skoven. For at man kan se det, skal man sidde i et mørkt rum og vænne sig til mørket.
På engelsk kendes svampen under navnet Grooved Bonnet. Ellers kendes den på sit navn på latin – Mycena polygramma.
Hatten bliver op til 3,5 cm og er konisk hos unge eksemplarer, men bliver mere klokkeformet i takt med at svampen ældes. Den får en pukkel ved hatmidten. Den har en takket hatrand og typisk en gråbrun eller grå farve alt afhængig af forskellige faktorer.
Lamellerne er hvide, men bliver pink/grålige med alderen.
Stokken bliver op til 10 cm høj og 0,4 cm i diameter. Den er hvid ved toppen, men får en mere mørk rødbrun farve mod basis. Den har ingen ring og er rillet på langs.
Sporeafkast er hvidt.
Mangestribet Huesvamp har ingen udpræget lugt eller smag.
Den vokser gerne på døde stubbe eller store grene.
Svampen findes mange steder i Europa. Den kan desuden en gang i mellem findes i Nordamerika.
Mangestribet Huesvamp er ikke let at genkende på hatfarven, da den varierer meget med alderen. Den kan desuden variere alt afhængig af lokation, fugtighed og hvor den gror.
Der er mange lignende svampe med en klokkeform. Det bedste kendetegn er den rillede stok. Den kan desuden forveksles med andre huesvampe.