Cladomeris umbellata
Kategori:
Stilkporesvampfamilien
Status:
Spiselig
Sted:
Løvskov
Gode kendetegn hos Skærmformet Stilkporesvamp
Juli-september – Ved gamle træer – Hat 1-4 cm
Stort frugtlegeme med mange hatte og lysebrun i farven.
Om svampen
Skærmformet Stilkporesvamp er spiselig og kan findes ved foden af gamle træstubbe. Den er dog rødlistet i Danmark, som betyder, at svampen er sjælden. Du skal derfor som udgangspunkt ikke samle den til spisning. Når svampen har været der et år er chancen for at den vender tilbage større. De unge eksemplarer er bedst at spise og generelt giver svampen et meget stort udbytte på grund af størrelsen. Den er dog ikke populær som spisesvamp i Danmark, da ikke særlig mange kender den.
Svampens struktur
Frugtlegemet består af mange og nogle gange flere hundrede hatte. De kan blive op til 4 cm og er lysebrune i farven. Hele samlingen kan være op til 40 cm i diameter.
Stokken er hvidligt grå.
Kødet er hvidt og blødt hos unge eksemplarer. Det bliver hårdere med alderen.
Lugt og smag
Svampen har en behagelig sød duft hos unge eksemplarer, men denne bliver mere ubehagelig i takt med forrådnelse. Smagen er sød hos unge svampe, men bliver mere skarp og bitter hos fuldvoksne eksemplarer.
Vækst
Findes især på bøgetræer i Danmark.
Forvekslinger
Skærmformet Stilkporesvamp kan forveksles med Tueporesvamp. Tueporesvamp er spiselig, men bør ikke samles, da den er rødlistet i Danmark. Den findes mere hyppigt på gamle egetræer, hvor Skærmformet Stilkporesvamp findes oftere på bøgetræer. Der er ikke nogen giftige forvekslingsmuligheder. Generelt er der ikke store forvekslingsmuligheder, da de store frugtlegemer er meget karakteristiske.
Herunder kan se en sammenligning af Tueporesvamp på venstre side af billedet og Skærmformet Stilkporesvamp på højre side af billedet. Du kan se lidt forskel i strukturen på frugtlegemet, men de ligner meget hinanden.