Amanita virosa
Kategori:
Fluesvampfamilien
Status:
Giftig
Status:
Dødelig
Sted:
Nåleskov
Gode kendetegn hos Snehvid Fluesvamp
Juli-oktober – Nåleskov og moser – Hat 4-10 cm
Hvide frie lameller og stor hvid knold med hudagtige svøbrester
Om svampen
Snehvid Fluesvamp er dødelig giftig og giftstoffet ødelægges ikke ved opvarmning. Det farlige ved denne svamp er ligeledes, at symptomer på forgiftning først viser sig 8-10 timer efter indtagelse. Den bliver i Europa omtalt som den ødelæggende engel, da den med sine hvide farver står flot i naturen. Denne svamp er en af de mest giftige i Danmark og kan forveksles med champignoner.
Svampens struktur
Snehvid Fluesvamp er karakteristisk halvkugleformet, helt hvid og fedtet. Til sidst står svampen helt udbredt med pukkel. Hatten kan blive op til 12 cm bred og kan have svage brunlige nuancer mod midten.
Lamellerne er hvide, frie og meget tætte. De kan blive let gullige.
Stokken er 7-12 cm høj og tydeligt skællet.
Lugt og smag
Kødet er hvidt med en vammel lugt og mild smag, men smag ikke på svampen!
Vækst
Snehvid Fluesvamp vokser gerne på fugtig tørvebund under birk, gran eller eg. Svampen er meget sjælden og vokser oftest enligt.
Forvekslinger
Kan lettest forveksles med spiselige hvide champignoner. Desuden kan den forveksles med parasolhatte og posesvampe, når den er ung. Det afgørende for identificeringen af Snehvid Fluesvamp er de frie lameller, der bliver ved med at være hvide på voksne eksemplarer. Udover dette er fællessvøbet omkring bunden af stokken genkendeligt sammen med lamelsvøbet, der efterlades som en ring på øvre halvdel af stokken.
Her viser vi et billede af den hvide fluesvamp ved siden af en champignon. Til venstre kan du se Snehvid Fluesvamp og til højre kan du se Mark-Champignon. Hvor den hvide fluesvamp har helt hvide lameller, vil du hos Mark-Champignon se mørkere lameller. Vær opmærksom på at du ikke skal samle champignon til spisning medmindre du er øvet svampesamler.