Calocybe gambosa
Kategori:
Gråbladfamilien
Status:
Spiselig
Sted:
Løvskov
Sted:
Græs
Gode kendetegn hos Vårmusseron
April-juni – Løvskov – Hat 3-15 cm
Mat hvid hat og en melet lugt
Om svampen
Vårmusseron er en af de eneste danske spiselige hatsvampe, der træffes om foråret. Den er spiselig i rå tilstand, men det anbefales at tilberede den for at fjerne den melede smag. Fungerer godt i risotto og eventuelt supper.
Svampens struktur
Hatten starter som halvkugle, men bliver senere mere flad med uregelmæssige bølger. Den er mat hvid, men kan have en lidt læderagtig farve.
Lamellerne er smalle, tætte og hvide.
Stokken bliver op til 4 cm høj og er ret tyk. Den tilspidser mod jorden.
Kødet er sprødt og hvidt. Smagen er behagelig og melet ligesom lugten er karakteristisk melet som den er ved mange svampe.
Lugt og smag
Vårmusseron har en melet lugt og smag, når den ikke er tilberedt. Efter tilberedelse forsvinder den melede smag og det er en god spisesvamp.
Vækst
Svampen vokser bedst i græs og ses oftest i maj. Den forekommer mest i knipper, men kan vokse i hekseringe. Man kan allerede møde den i april. Gode steder at lede er lysninger i skoven med græsbund.
Forvekslinger
Man kender bedst Vårmusseron på lugten og de meget tætte og smalle lameller. Samtidig vokser den i foråret, hvor mange andre svampe først kommer senere på året. Den kan i sjældne tilfælde forveksles med giftige arter, men disse kan adskilles på sporefarve og lamelfarve. Sporerne hos Vårmusseron er hvide og farver derfor heller ikke svampen på ældre eksemplarer.